-
Programa kim başvurabilir?
-
Bu yatırım programına 18 yaşından büyük yabancılar başvurabilir. Yatırımcı ile birlikte yatırımcının eşi, 18 yaşından küçük çocukları ve 18 yaşından büyük ancak yatırımcının bakımına muhtaç engelli çocukları için başvuru yapılabilir.
-
Önceki evlilikten olan çocuklar için başvuru yapılabilir mi?
-
Yatırımcının veya eşinin önceki evliliklerinden olan çocukları için de başvuruda bulunulabilir. Başvuru yapılabilmesi için gerekli olan bazı farklı belgeler bulunmaktadır. Özel durumunuz için lütfen uzman ekibimizle iletişime geçin.
-
Vatandaşlık programı için hangi evraklar gereklidir?
-
İhtiyaç duyulan başlıca belgeler, yatırımcı tarafından avukata verilen vekâletname, yatırımcının doğum belgesidir. Belgelerin geri kalanı tamamen özel durumlara bağlıdır. Bu yüzden lütfen detaylı bilgi için ekibimizle iletişime geçmekten çekinmeyin.
-
Bu program için hangi tür mülk satın alınabilir?
-
Bu program için satın alınacak mülk sadece arsa veya ayrı bir birim olabilir. Tüm mülkler aynı zamanda vatandaşlık programı için uygun olmayabilir, bu nedenle herhangi bir ödeme yapmadan önce kontrol edilmelidir. Ayrıca hisseli mülkler bu program kapsamında vatandaşlık için kullanılamamaktadır.
-
Gayrimenkulün değeri ne kadar olmalı?
-
Gayrimenkulün değerinin en az 400.000$ veya karşılığı döviz olması gerekmektedir.
-
Birden fazla gayrimenkul alınarak vatandaşlık kazanılabilir mi?
-
Evet. 400.000$'lık yatırım birden fazla gayrimenkul ile gerçekleştirilebilir. Dikkat edilmesi gereken husus; taşınmazlardan biri tapu ile satın alınmışsa diğerlerinin de tapulu olması gerekmektedir. Diğer bir seçenek ise toplam değeri 400.000$ olan birden fazla gayrimenkul için bir noter sözleşmesi imzalamaktır. Bir taşınmazın tapulu, diğer taşınmazın noter sözleşmesi ile birleştirilmesi mümkün değildir. Ya tüm gayrimenkullerin tapulu olması ya da tüm gayrimenkuller için tek bir noter sözleşmesi düzenlenmesi gerekiyor.
-
Vatandaşlık başvurusu onaylanmadan çocuğun 18 yaşına girmesi sorun teşkil eder mi?
-
Hayır. Vatandaşlık başvurusu onaylanmadan önce çocuğun 18 yaşını doldurması durumunda, çocuğun başvuru dosyasına sunulması gereken ek belgeler vardır. Belirli belgeler için lütfen ekibimizle iletişime geçin.
-
Satın alınan gayrimenkulün tekrar satışı mümkün mü?
-
Gayrimenkul yatırımı ile vatandaşlık elde edilebilmesi için gayrimenkulün tapu kütüğünde 3 yıllık satılamaz şerhi olması gerekmektedir. Üç yıl tamamlandıktan ve gayrimenkül üzerindeki satılamaz şerhi kaldırıldıktan sonra gayrimenkulün yeniden satılması mümkündür.
-
Yabancı malikten satın alınan gayrimenkul vatandaşlık için uygun mu?
-
Kanunda yapılan değişikliklere göre, bir yabancı malikten gayrimenkul satın alınması ve bu gayrimenkulün vatandaşlık işlemi için kullanılması mümkün değildir. Taşınmaz son üç yıl içerisinde bir yabancıya ait olmuş ise, bu mülkün vatandaşlık için kullanılmasına izin verilmez.
-
Vatandaşlığa konu edilecek taşınmazların hangi bölgede olduğunun önemi var mıdır?
-
Taşınmaz vatandaşlık için satın alınıyorsa o zaman gayrimenkulün nerede olduğunun bir önemi yoktur. Vatandaşlık yatırımcıları için kapalı alan yoktur.
-
Henüz tapusu olmayan bir mülk vatandaşlık için uygun olabilir mi?
-
Evet. Tapusu olmayan gayrimenkuller için satıcı ile noter sözleşmesi imzalanabilmektedir. Bunun için noter sözleşmesinin tapuya tescil edilmesi ve ayrıca üç yıllık satılamaz şerhi konulması gerekmektedir. Yatırımcı için yalnızca bir noter sözleşmesi imzalamanın mümkün olduğunu unutmamak önemlidir. Yatırımcı birden fazla gayrimenkul almayı planlıyorsa, hepsinin tek bir sözleşmede düzenlenmesi gerekir.
-
Vatandaşlık başvurusunun onaylanması ne kadar sürer?
-
Vatandaşlık başvurusu yapıldıktan sonra, yatırımcı ve ailesinin vatandaş olması yaklaşık 120 gün sürmektedir.
-
İsim değiştirmek mümkün mü?
-
Evet. İsimlerin Türkçe isimlere değiştirilmesi mümkündür, ancak zorunlu değildir. Yatırımcı soyadını Türkçe olarak değiştirip yabancı adını tutabilir VEYA hem soyadını hem de adını değiştirebilir veya olduğu gibi bırakabilir.
-
Vatandaşlık kazanabilmek için Türkiye’de ikamet etmek zorunlu mudur?
-
Yatırım programı ile Türk vatandaşlığı elde etmek için Türkiye'de ikamet etmek zorunlu değildir. Ancak yasa gereği yatırımcının vatandaşlık başvurusu yapılmadan önce yatırımcılara özel yatırımcı ikamet iznine sahip olması zorunludur. Bu ikamet izni başvurusu büromuz tarafından vekaleten yapılmaktadır.
-
Vatandaş olabilmek için dil şartı var mı?
-
Hayır. Türkçe konuşmayı bilmek zorunlu değildir.
-
Bütün aile için alınabilecek ikamet izni türü var mı?
-
Yatırımcının ikamet izninin onaylanmasının ardından ailenin geri kalanı için de yatırımcı ikamet izni başvurusunda bulunabilir.
-
Gayrimenkul ikamet izni nedir ve nasıl alınabilir?
-
Gayrimenkul ikamet izni, Türkiye'deki bir gayrimenkule bağlı kısa süreli bir oturma iznidir türüdür. Bunun için Türkiye'de en az 75.000$ değerinde, yaşanabilir ve ikamete açık olan bölgede bulunan bir gayrimenkul satın alınması gerekiyor. Türkiye'de bazı bölge ve ilçeler ikamete kapalı olduğu için bazı bölgelerde ikamet izni almak mümkün değil. Detaylı bilgiler için lütfen ekibimizle iletişime geçin.
-
Yatırım yoluyla vatandaşlık programı ile vatandaşlık kazanması yasak olan ülkeler var mı?
-
Evet. Suriye ve Tayvan vatandaşlarının gayrimenkul yatırımı yaparak bu programa katılması yasaktır. Ancak Suriye ve Tayvan vatandaşları için bankaya para yatırarak vatandaşlık almak mümkündür.
-
Birden fazla vatandaşlık olması sorun teşkil eder mi?
-
Hayır. Türkiye birden fazla vatandaşlığa izin veriyor. Bu konuda yatırımcıların vatandaşı oldukları diğer ülkelerin kuralları önemlidir.
-
“DAB” (Döviz Alım Belgesi) nedir? Nasıl alınır?
-
Döviz Alım Belgesi, yabancı alıcı tarafından tapuda satış yapılmadan önce dövizin merkez bankasına satılmak üzere Türkiye'de faaliyet gösteren bir bankaya satıldığını gösteren belgedir. Döviz Alım Belgesi hem alıcı tarafından, hem satıcı tarafından düzenlettirilebilmektedir.
-
3 yıl satılamaz şerhi nedir?
-
Vatandaşlık için 3 yıl satılamaz şerhi taşınmazın vatandaşlık için alındığına ve önümüzdeki üç yıl içinde satılmayacağına dair şerhtir.
-
“Uygunluk Belgesi” nedir?
-
Uygunluk belgesi, taşınmazın üç yıl süreyle satılmayacağına dair tapu siciline şerh konulduğunu tasdikleyen belgedir. Uygunluk yazısı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenmektedir.
-
Anne ve baba vatandaş olduktan sonra doğan çocuklar da vatandaş olur mu?
-
Evet. Anne ve babası vatandaş olduktan sonra doğan çocuklar da kendiliğinden Türk vatandaşı olacaktır.
-
Yabancılar için uygulanan KDV İstisnası nedir?
-
Türkiye'de ikamet etmeyen yabancılar, Türkiye'de gayrimenkul satın alırken belirli şartları yerine getirmeleri halinde Katma Değer Vergisi ödemekten muaf tutulur. Gayrimenkul alacak yabancının Türkiye'de ikametgahının bulunmaması ve gayrimenkul satın alabilmek için paranın yurt dışından Türkiye'ye getirilmiş olması gerekir.
-
Yatırımcı olarak vergi ödemek zorunlu mu? Evet ise, hangi vergiler ödenmeli?
-
Türkiye sınırları içindeki her arazi veya gayrimenkul sahibi için emlak vergisi ödemek zorunludur. Konut, işyeri, arsa ve araziler için farklı oranlar kullanılarak hesaplanmaktadır. Bu oranlar konutlarda binde 1, işyerlerinde binde 2, arsalarda binde 3 ve arsalarda binde 1 olarak belirlendi.
Bunun yanında kira geliri varsa gelir vergisi ödenmesi gerekmektedir. Her yıl Mart ayında vergi dairesine beyanname verilmesi gerekmektedir. Yıllık kira gelirinin %20'si devlete vergi olarak ödenmektedir.